Učestala pitanja

Ukoliko ne možete pronaći Vaše pitanje slobodno nam se obratite.

Organiziranje kuhinje nema jedinstveno rješenje ili jedinstveni obrazac po kojemu se svaka kuhinja treba organizirati, ali postoje koraci koji se trebaju pratiti prilikom organizacije kuhinje i za svakog od vas daju različiti konačni rezultat. Organizacija kuhinje je najbolje kada je kuhinja po mjeri. Svaka kuhinja se treba prilagoditi vašim potrebama, tako da jednoobrazne, standardne, blok kuhinje neće odgovarati svim vašim potrebama. Prije svega treba odrediti oblik kuhinje (oblik je ograničen dimenzijama i rasporedom prostora), zatim treba odrediti vaše navike u kuhinji (koliko često kuhate, pečete, pripremate jelo, perete posuđe itd.) te prema vašim navikama organizirati veličinu i raspored zona u kuhinji (zone su mjesta u kuhinji u kojima obavljate određene stvari kao što su kuhanje/pečenje, priprema jela za kuhanje, pohrana namirnica za jelo, spremanje posuđa i pranje suđa). Kada ste organizirali oblik i zone u kuhinji, ostaje vam odrediti visinu radne plohe prema vašoj tjelesnoj konstituciji, kao i visinu gornjih elemenata zbog pristupa gornjim prostorima te odrediti mehanizam otvaranja prema vašoj želji (spojnice/šarke – klasično otvaranje vrata, podizni okov – vrata s podizačima te način otvaravanja – “touch”/TIP-ON ili ručke).

Raspored ormara treba se isključivo odrediti prema vašim potrebama – koliko imate koje vrste odjeće, koliko od toga se može složiti, a koliko odjeće mora ići na viseći dio itd. Prije rasporeda polica u ormaru i organiziranja ormara trebali biste na komad papira zapisati svu vrstu odjeće i ostalih stvari koje trebate pohraniti u ormar i što je od toga složeno, a što se stavlja u viseći dio (ručnici, haljine, hlače, puloveri, majice, jakne, kaputi, torbe i sl.). Kada ste to odredili onda bi trebali izbrojati koliko komada odjeće imate i koliko zauzima jedan složeni komad odjeće ili neki drugi predmet ukoliko ormar nije isključivo za odjeću. Primjerice, imate 8 majica koje ćete složiti na policu, a svaka složena majica je visine 3cm, što bi značilo da je složenih 8 majica visine 24cm i zbog toga vam polica ne bi trebala biti ispod 30-35cm visine kako bi sve majice stale na policu. Tako se treba odrediti i visina visećeg dijela – izmjerite duljinu vaših haljina, kaputa i sl. kako bi znali koji prostor za to trebate ostaviti. Raspored ormara se treba isključivo prilagoditi vašim navikama i potrebama i na taj način bi trebali pristupiti organiziranju ormara.

Namještaj s frontama od visokog sjaja ili s frontama od sjajne iverice, trebao bi se prati s mekanom krpom (najbolja je obična pamučna krpa) koja neće ostaviti ogrebotine ili oštetiti namještaj. Ne bi trebali prati namještaj sa sredstvima koja sadrže kiseline ili sa sredstvima koja su “agresivna”. Najbolje je prati namještaj s toplom vodom i ocjeđenom pamučnom krpom, nakon čega se odmah treba obrisati namještaj sa suhom krpom. Najbolje je odmah reagirati ukoliko se fronta uprlja i odmah obrisati mrlju, ali ukoliko se mrlja ne može očistiti samo toplom vodom i krpom (masnoća, ljepilo i sl.) može se koristiti razrijeđeno industrijsko čistilo koje čisti takve vrste mrlja, a koje je hlapljivo kako se ne bi zadržavalo na površini.

Namještaj koji štedi prostor ne mora isključivo biti posebno dizajniran namještaj koji je jako skup i često dolazi u već gotovim dimenzijama, odnosno koji nije namještaj po mjeri. Namještaj koji štedi prostor je bilo koji komad namještaja po mjeri koji za vas ima svrhu kao dva komada namještaja (multifunkcionalan namještaj) i time vam štedi prostor. Dizajnirajte krevet i radni stol u jednom ili krevet i ormar u jednom i tako uštedite prostor.

Često mnogi od vas imaju dilemu između dizajna ili funkcionalnosti, odnosno koje od tog dvoje žrtvovati u korist drugog (imati dizajniran namještaj po mjeri ili imati funkionalan namještaj po mjeri). Uz malo truda i dogovora te volje onoga tko vam pravi namještaj ne mora birati između dizajna i funkcionalnosti, nego možete imati oboje. Namještaj treba biti jednostavan, funckionalan i dizajniran prema vašem ukusu, naravno poštujući ograničenja nosivosti, konstrukcije i izvedbe.

Često vas zanima ili čujete da vas netko pita koja je cijena kuhinje po metru. Kod blok kuhinja, odnosno kod “gotovih” kuhinja gdje kombinirate već gotove elemente cijena se može svesti na nekakav prosjek cijene po metru, no kod kuhinje po mjeri teško je naći prosjek kada niti jedna kuhinja po mjeri nije ista. Možete izračunati prosjek cijene po metru od dvije, pet ili deset kuhinja, no taj prosjek neće biti dobra mjera usporedbe cijene jer veća kuhinja može biti jeftinija od manje kuhinje, ovisno o okovu, dekoru i izvedbi kuhinje (kuhinja “do stropa” nije ista cijena kao kuhinja koja nije do “do stropa”). Najispravnije je tražiti ponudu od onoga za koga ste se odlučili da vam izrađuje kuhinju po mjeri i tako ćete imati cijenu za usporedbu.

Kao i upit za cijenu kuhinje po mjeri po metru, cijena kuhinje po mjeri po elementima nema prosječnu cijenu jer je svaka kuhinja drugačija i puno je kriterija koji određuju cijenu (materijal, visina elemenata, okov, ručke/bez ručki i sl.). Tu se još treba ukomponirati i prijevoz/dovoz koji treba uključiti u cijenu jedinice proizvoda.

Često pitanje koje stvara dilemu je iverica visoki sjaj ili medijapan (akril). Naime, tu je riječ o dva, na izgled slična proizvoda, ali su u srži ove dvije stvari potpuno drugačije. Iverica sjaj je melaminska folija na iverici i nije toliko otporna na mehanička oštećenja, dok je medijapan (MDF) visoki sjaj (akril) akrilna folija na MDF-u koja je puno deblja od melaminske folije, otporna na oštećenja i, što je vrlo važno, može se polirati u slučaju ogrebotina i manjih oštećenja. Akril ima veći odsjaj i vizualno proširuje prostor, dok se iverica sjaj samo presijava na svijetlosti i ne pruža odraz na površini. Ukoliko želite vizualno povećati prostor i imati odraz na površini fronti, onda birajte akril, a ukoliko želite samo lagano presijavanje na površini frotni, birajte ivericu sjaj.

Cijena ugradbenog ormara, kao i cijena svakog ostalog komada namještaja po mjeri, ovisi o puno kriterija, no u ovom slučaju nije toliko kompleksna cijena te se može dati prosječna cijena po kvadratu unutrašnjosti ormara. Prosječna cijena ugradbenog ormara po metru kvadratnom iznosi oko 1.230kn (vrata nisu uključena u cijenu). Što bi značilo da ormar širine 2,5m i visine 2,6m iznosi 7.995kn + vrata.

Često se dileme stvaraju oko izbora kuhinje, a pogotovo u vezi izbora mat ili sjajne verzije kuhinje po mjeri. Ukratko, odgovor na ovo pitanje je isključivo stvar ukusa, no postoje neke zakonitosti, odnosno savjeti koji vam mogu pomoći u odabiru. Mat dekor birajte ukoliko je prostorija kuhinje otvoren prostor i ima dovoljno dnevne svjetlosti gdje će mat dekor moći biti kontrast prostoru i dobiti na izražaju, a sjajnu kuhinju birajte ukoliko je kuhinja skučen prostor i nema dovoljno dnevne svjetlosti u prostoru tako da daje osjećaj dubine i širine prostora. Također, još jedan detalj na koji bi trebalo obratiti pažnju je sistem otvaranja fronti. Ukoliko se fronte otvaraju s ručkama, onda je svejedno je li mat ili sjajna verzija dekora, no ukoliko imate sistem otvaranja fronti “na touch”, odnosno TIP-ON, preporučamo mat verziju dekora jer se na sjajnoj verziji dekora vide otisci prstiju i imat ćete dojam da vam je kuhinja zamuljana i prljava, dok se na mat verziji dekora otisci prstiju slabo vide (Semi Matt) ili se uopće ne vide (PerfectSense Matt).

Izbor kreveta je važna odluka kako bi se mogli što više odmoriti i imati snage za sve ono što vam je važno i što morate obaviti. Tapecirani krevet ukoliko ima bonell jezgru ukomponiranu u svoju konstrukciju s kvalitetnim odabirom madraca koji odgovara vašoj kralježnici, odličan je odabir za krevet, no ukoliko je tapeciran samo okvir i kreveta i uzglavlje, bez ukomponirane bonel jezgre, onda je to samo stvar ukusa. Jedna stvar je sigurna, a to je da tapecirani krevet daje osjećaj topline, dok je drveni krevet lakši za održavanje i otporniji na habanje.

Često postavljeno pitanje upućeno je na odabir komode za TV ili drvenog/zidnog panela za TV. U pravilu, ove dvije stvari ne moraju isključivati jedna drugu, jer se zidni panel može napraviti kao nadogradnja na komodu, no ukoliko se želite odlučiti samo za jedno, onda imamo nekoliko savjeta za vas. Ako nema dodatne uređaje koje želite spojiti na TV (PlayStation, Nintendo, uređaj za TV paket, receiver i sl.) onda možete odabrati samo zidni panel za TV koji će vam uštediti prostor umjesto komode, no ako imate te uređaje, onda se preporuča komoda za TV kako bi se mogli ti uređaji pohraniti u komodu i spojiti bez vidljivih kablova, ali kao što smo već napomenuli, možete imati i zidni/drveni panel za TV kao nadogradnju na vašu komodu za TV. Također, ukoliko želite ugraditi LED rasvjetu u prostoru oko TV-a, onda je zidni/drveni panel za TV bolja opcija jer daje bolji svjetlosni efekt.