Organizacija ormara po mjeri i ormar po mjeri do stropa

1. Ormari po mjeri

Izbor ormara nije lagana stvar jer je to prostor koji se treba uklopiti u sve vaše potrebe za pohranom stvari i treba ga dobro organizirati kako bi vam ormar što bolje odgovarao. Prvi korak je izbor između gotovih ormara i ormara po mjeri. Kako uvijek nedostaje dodatnog mjesta za pohranu, naš savjet je izbor ormara po mjeri koji može biti ormar po mjeri s kliznim vratima ili klasični ormar po mjeri (sa standardnim vratima), može biti ormar po mjeri do stropa ili ormar po mjeri do određene visine. Većinom je visina ormara određena do 2,75m zbog ograničenosti dimenzije ploča ili zbog aluminijskih ručki koje većinom dolaze u dimenzijama 2,75m, ali može biti i višlja u verziji s kliznim vratima jer se segmenti vrata mogu kombinirati od više ploča. Ormar po mjeri do stropa varijanta je ormara koja iskorištava vaš prostor maksimalno moguće i koja vam daje dodatni prostor u ormaru za pohranu, a uz to, zbog većeg prostora i dimenzija, daje vam i bolju mogućnost prilagodbe i ogranizacije svih segmenata ormara kako bi mogli pohraniti sve vaše stvari na najbolji mogući način.

2. Kako organizirati ormar

Prilikom organiziranja ormara po mjeri, prvi korak je popis svih stvari koje planirate staviti u ormar. To je jako važno za raspored, odnosno organizaciju unutrašnjosti ormara jer trebate imati dovoljno prostora za sve što trebate pohraniti u ormar. Nije ista organizacija ormara ukoliko, primjerice, imate samo majice ili imate samo haljine.

Zatim slijedi organizacija unutrašnjosti, a ona se u pravilu sastoji od 3 dijela: viseći dio, dio za slaganje/police i ladice. Primjerice, nije praktično imati pola ormara s policama za pohranu, ako većinu stvari trebate staviti u viseći dio i obrnuto. Zato je najbolje napraviti okvirno plan koliko velik dio ormara će zauzimati viseći dio, koliko dio za pohranu, a koliko ladice. Zatim rasporedite dijelove ormara kojima ste odredili veličinu u “okvir ormara”, odnosno rasporedite hoće li vam viseći dio biti u jednoj ili dvije razine, hoćete li imati višlje i niže police za pohranu različitih stvari itd.

Slika 1. Organizacija unutrašnjosti ormara

Slika 2. Organizacija unutrašnjosti ormara

Slika 3. Organizacija unutrašnjosti ormara

Slika 4. Organizacija unutrašnjosti ormara

3. Klizna vrata za ormar ili “klasična vrata”

Kada ste odredili organizaciju ormara, onda slijedi određivanje sistema otvaranja ormara – ormar po mjeri s kliznim vratima ili ormar po mjeri sa standardnim vratim. To je bitno zbog određivanja točne visine, širine i dubine ormara, odnosno segmenata ormara. U pravilu, visina ormara nije veća od 2,75m zbog ograničenja koja su navedena u uvodu, ali se može napraviti i višlja verzija od toga što dosta poskupljuje izvedbu. Ormar po mjeri s kliznim vratima je praktičan ukoliko nemate prostora za otvaranje vrata ili imate široke segmente u ormaru te ne morate otvoriti više vrata da bi imali pristup cijelom segmentu, dok su klasična vrata praktičnija ukoliko imate više manjih segmenata i želite da se svakom od njih pristupa posebno ili kada izvedba ormara nije moguća u verziji s kliznim vratima (ormar pod kutom/kosinom i sl.)

4. Zaključak

Ormar po mjeri trebate organizirati na način da najbolje odgovara vašim potrebama i trebate iskoristiti što veći dio prostora koji imate (ormar po mjeri do stropa). Najvažnije je pravilno napraviti popis svih stvari koje ćete pohraniti u ormar kako bi znali dimenzije polica, visećeg dijela i ladica. Bilo koji komad namještaja, pa tako i ormar, treba zadovoljiti vaše potrebe i zato je važno pravilno odabrati ormar jer ćete ga koristiti idućih 5,6 ili 10 godina i treba vam odgovarati što je bolje moguće.