Koji sudoper izabrati za kuhinju? Granitni sudoper ili inox sudoper?

Odabir sudopera za vašu kuhinju važna je odluka jer sudoper nije samo mjesto za pranje suđa, nego ima dekorativnu i praktičnu funkciju. Uski i duboki sudoper s dva korita odgovarati će nekome od vas, dok će nekome više odgovarati sudoper s jednim koritom i ocjeđivačem ili jednim velikim koritom s pregradom, netko će izabrati granitni sudoper, dok će netko drugi izabrati inox sudoper. Zato trebate izabrati pravi oblik, funkciju i materijal za sudoper koji će odgovarati vašim potrebama.

1. Klasifikacija sudopera

Sudoperi se najčešće razlikuju prema sljedećim stavkama:

  • način ugradnje: ugradnja na radnu površinu, ugradnja ispod radne površine te ugradnja bez prednjeg ruba radne površine.

  • broj korita i ocjeđivača: jedno korito, dva korita, jedno korito s pregradom, jedno korito s pregradom i ocjeđivačem, jedno korito s ocjeđivačem te dva korita s ocjeđivačem.

  • materijal sudopera: metal/inox, kompozitni kamen/granit te porculan/keramika.

  • oblik sudopera: pravokutni, okrugli i kockasti.

Način ugradnje sudopera najčešće ovisi o vrsti radne ploče koju ste izabrali za vašu kuhinju. Ukoliko je radna ploča od kamena/kvarca, compact ploče, laminama ili keramike, najbolji način ugradnje sudopera je ispod radne ploče ili bez prednjeg ruba radne ploče, dok je kod drvene radne ploče i radne ploče od iverala najbolji način ugradnje iznad radne ploče.

Broj korita i ocjeđivača, kao i oblik sudopera izabirete prema vašem ukusu i posuđu koje ćete koristiti. Primjerice, ukoliko imate više širokih posuda/lonaca ili tava, praktičnije je imati sudoper s jednim velikim koritom s pregradom gdje ćete imati više prostora za pranje, dok u situaciji kada nemate perilicu za suđe, praktičnije je imati sudoper s ocjeđivačem i sl.

Prilikom odabira sudopera važno je izabrati materijal koji će najbolje odgovarati vašim potrebama te su stoga u nastavku teksta objašnjene prednosti i nedostaci svih materijala

2. Metalni sudoper/ inox sudoper

Metalni sudoperi su najčešće inox sudoperi ili bakreni sudoperi. Prednost inox sudopera je ta što je dugotrajan, ne može puknuti i procuriti, neće početi hrđati te se neće odlomiti, odnosno dugoročno će vam koristiti. Naravno, ima i svojih mana. Inox sudoperi se lako izgrebu i izgube svoj sjaj s vremenom, vide se tragovi vode te su zahtjevniji za održavanje. Ako želite dugotrajan sudoper koji će s vremenom izgledati korišteno i izgrebano, ali koji je pouzdan za korištenje, onda je ovo sudoper za vas. Bakreni sudoperi nisu toliko popularni u Hrvatskoj, ali se koriste u drugim zemljama. Prednost je rustikalni izgled i dizajn, ali nedostatak je što će pozeleniti kod odvoda i težak je za održavanje. Mora se polirati i koristiti kemijska sredstva i vosak za zaštitu, ako želite da vam sudoper od bakra uvijek izgleda kao nov. Ako želite rustikalni izgled sudopera i bakreni detalj u kuhinji, onda ćete biti oduševljeni ovim sudoperom, ali trebate biti spremni na zahtjevno održavanje kako bi vam uvijek izgledao novo i sjajno.

3. Keramički sudoper / granitni sudoper

Keramički sudoper i granitni sudoper imaju moderan dizajn, izdržljivi su i otporni na ogrebotine, no postoji mogućnost pucanja i loma. Pojedini keramički sudoperi mogu biti samo sloj keramike na željeznom sudoperu i ponekad se može prozirati boja željeza ispod sloja keramike, često pukne keramički sloj oko odvoda i počne hrđati. Granitni sudoperi su otporni na ogrebotine, vrlo jednostavni za održavanje te nemaju vidljivih tragova vode kao što se to manifestira kod inox sudopera. Pod dodirom se granitni sudoper čini malo “plastično“ jer ima određenog veziva u sebi, lakši je od keramičkog sudopera te ima mat površinu. Jedan od nedostataka kod granitnog sudopera je iskustvo s njihovom ugradnjom. Često se zbog načina skladištenja ili iz nekih drugih razloga može vidjeti da je gornji rub granitnog sudopera savijen što stvara poteškoće kod ugradnje i postoji mogućnost odvajanja od radne ploče s vremenom. Iskustva s granitnim sudoper su uglavnom pozitivna zbog funkcionalnosti, dizajna i lakog održavanja, što ga čini jako popularnim materijalom kod kupovine sudopera. U zadnjih nekoliko godina granitni sudoper je preuzeo tržište sudopera i postao vodećim proizvodom.

Nakon što ste odabrali sudoper prema funkciji, obliku i materijalu koji će najbolje odgovarati vašim potrebama, ostaje vam samo za izabrati boju sudopera koja će vam se uklopiti u dizajn vaše kuhinje. Sudoper može biti kombinacija boja s uređajima, frontama ili može biti kontrast boja ostatku kuhinje kako bi došao do izražaja.